Slaapexperts stellen dat een stinkende slaapkamer van tieners kan leiden tot een toename van slapeloosheid. De onderzoekers adviseren daarom jongeren om de slaapkamer te ventileren.

"Jonge mensen openen nooit hun ramen, daarom zijn hun kamers niet geventileerd", stelt professor en slaapexpert Colin Espie van de universiteit van Oxford aan The Sunday Times. Slapeloosheid wordt in verband gebracht met slechtere resultaten op school.

"De stank in de slaapkamer van tieners komt van de lucht die laag is in zuurstof en hoog in stikstof. Als de lucht nooit ververst in een kleine kamer, dan sta je op met hoofdpijn na een slechte nacht slaap."

Er wordt door Espie aangeraden om het raam van de slaapkamer te openen, de verwarming lager te zetten en elektronische apparatuur uit de kamer te halen.

Toepassing neurowetenschappen

Het onderzoek is onderdeel van meerdere studies waarin wordt bekeken hoe de toepassing van neurowetenschappen kunnen helpen tot een verbetering van leren en onderwijzen op scholen. Gedurende een jaar lang gaan 32.000 tieners van honderd verschillende scholen worden gevolgd om de effecten te onderzoeken. Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met een latere openingstijd van scholen.