Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag

Veel jongeren werken onder hun niveau. In het derde kwartaal van vorig jaar deed ongeveer de helft van de hoogopgeleide jongeren in Nederland werk dat in het algemeen door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan.

Van de middelbaar opgeleide jongeren was een op de zes overgekwalificeerd voor hun baan. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gaat om jongeren tot 25 jaar die geen studie meer volgen. Het maakt vrijwel niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel wel het meest voor.

Naarmate mensen ouder worden, zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag. Vanaf ongeveer 35 jaar ontstaat er wel een verschil tussen de seksen. Vrouwen boven de 35 werken vaker onder hun niveau dan mannen, aldus het CBS.

Kinderen

Bij mensen van die leeftijd zijn dikwijls kinderen in het spel. Over het algemeen gaan vrouwen na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat de carrièrekansen verkleint.

In de categorie van 35 jaar en ouder werkt een op de drie hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen een op de vier hoog opgeleide mannen. Het merendeel van de vijftien- tot 35-jarige vrouwen heeft geen kinderen.

Vakbond

CNV Voorzitter Maurice Limmen roept in een reactie werkgevers op om te stoppen met het stellen van overdreven eisen bij vacatures. 

“Het is wrang dat onderbenutting van talent in bijna alle studierichtingen voorkomt. Je ziet het bijvoorbeeld bij hogeropgeleide jongeren die werk doen waarvoor een lagere scholing al voldoende is. Een werknemer moet op zijn opleidingsniveau aan de slag kunnen”,  aldus Limmen

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie