Zeker 20 procent van de mannen laat online bestelde producten op een alternatief afhaalpunt bezorgen uit schaamte tegenover hun partner, blijkt uit onderzoek van Kortingscode.nl onder 1.049 Nederlanders.

Voor minstens 13 procent van de vrouwen geldt hetzelfde, zij laten ook hun pakketjes afleveren op het werk of een alternatief afhaalpunt uit schaamte.

Mensen met een relatie laten fors vaker (26 procent) een pakketje op het werk bezorgen, dan vrijgezelle mensen (15 procent). "Klaarblijkelijk is er thuis wat te verbergen, maar wordt het risico dat de werkgever of collega's erachter komen wat er besteld is, op de koop toe genomen", zegt Willem Nout van Kortingscode.nl.

Een kwart van de Nederlanders wil ook niet dat de buren pakketjes ontvangen, omdat ze niet willen dat die weten wat er besteld is.

Valse naam

Minstens een op de tien Nederlanders heeft wel eens valse naam ingevuld bij het bestellen van producten om anoniem te blijven. "Het gaat hier om artikelen als seksspeeltjes, condooms, zwangerschapstesten, soa-testen en drank", aldus Nout. Mannen vullen ruim twee keer zo vaak (13 procent) een valse naam in als vrouwen.

Vooral jongeren gebruiken een valse naam bij het bestellen van de zogenaamde 'schaamproducten'. Een derde van de respondenten bestelt dan ook producten online die hij of zij niet in de winkel zou durven kopen. Meer dan de helft (53 procent) van de jongeren doet dit.