Driekoningen, de feestdag waarbij kinderen zingend langs de deur gaan met een kroon op hun hoofd en een lampion, is verloren gegaan als traditie in Nederland.

Dat zegt Peter-Jan Margry, onderzoeker bij het Meertens instituut, tegen NU.nl.

Volgens Margry is het vieren van Driekoningen nooit heel populair geweest in Nederland. "Vroeger was het in de katholieke gebieden nog gebruikelijk om de feestdag uitgebreid te vieren, maar de feestdag is ook daar verloren gegaan als traditie."

De christelijke feestdag wordt volgens Margry nog wel "ergens" gevierd, maar niet groots. Ook de herleving van de feestdag zal geen populariteit winnen, volgens de onderzoeker. "Daar is geen brede wens voor."

Feestdag

Driekoningen herdenkt de bijbelse gebeurtenis waarbij de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daarop Jezus gingen zoeken.

De feestdag op 6 januari wordt gezien als de afsluiting van het kerstfeest. Kinderen gaan langs de deuren, dragen daarbij een kroon en een lampion, zingen een liedje en vragen om snoep of geld.

Onpopulair

Er zijn meerdere redenen voor de impopulariteit, zegt Margry. "De hele feestcyclus is zo intensief, mensen hebben genoeg van alle feesten na oudjaar. Daarna hebben ze even geen zin meer om dingen te vieren."

Ook wordt er eigenlijk al hetzelfde gedaan tijdens Sint Maarten, het jaarlijkse feest op 11 november waarbij kinderen met lampionnen langs de deur gaan om snoep op te halen. "En het eerste weekend van januari worden de kerstbomen verbrand, dat is ook al voor de kinderen. Dat is steeds populairder geworden, het bestond vroeger helemaal niet."