Ruim zes op de tien sauna's in Nederland is niet tot beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Dit blijkt woensdag uit onderzoek van Wellnesscentrum Nederland. Het centrum ging op pad met de vraag in welke mate het mogelijk is voor mensen in een rolstoel om iedere sauna in Nederland te bezoeken. Voor het onderzoek zijn 45 sauna's door het land bekeken.

Volgens welnesscentrum Nederland zijn sauna's als De Woudfennen (Friesland), Sauna Heuvelrug (Utrecht) en Sauna de Veluwe (Gelderland) beperkt toegankelijk. Volgens de organisatie zijn er bij deze sauna's meerdere obstakels voor invaliden, waardoor niet alle voorzieningen kunnen worden gebruikt. Er werd onder meer gekeken naar de hoeveelheid drempels en of er een invalidentoilet aanwezig is.

Wellnesscentra als Fontana Nieuweschans (Groningen), Zwaluwhoeve (Gelderland) Sauna Swoll (Overijssel) en Wellness Goes (Zeeland) zijn volgens de steekproef wel goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel.

In totaal werd een lijst gemaakt met negentien rolstoelvriendelijke sauna's, tien beperkt rolstoelvriendelijke sauna's en zestien niet rolstoelvriendelijke sauna's.