Amsterdammers lopen het liefst hard door het Vondelpark en langs het IJ.

Dat meldt Het Parool zondag op basis van het onderzoek Running Amsterdam door de Wageningen University. Mede dankzij apps als Runkeeper en Strava zijn er 110.000 hardlooprondjes onderzocht.

Ongeveer 9 procent van alle rondjes ging door het Vondelpark, maar ook de oevers van de Amstel en het IJ zijn populaire bestemmingen voor de hardlopers. 

Door de centrale ligging, een herkenbare hoofdroute, een breed pad met een zachte ondergrond en goede ronde-afstanden kiezen de mensen vaker voor het Vondelpark dan voor bijvoorbeeld het even grote Rembrandtpark. Daar wordt ook voornamelijk aan de kant van De Baarsjes gelopen; aan de westkant is het bijna 'uitgestorven'.

Mede daardoor kiezen hardlopers liever voor het Vondelpark, wat meer een levendige omgeving is. Daarnaast zijn er in de avond veel mensen te vinden, wat bij het Rembrandtpark niet het geval is.

5 kilometer

Een sessie van 5 kilometer is bij de hardloper het populairst. Maar er wordt ook vaak voor een route van 3 tot 3,5 kilometer gekozen, wat niet geheel toevallig ook gelijk staat aan een rondje Vondelpark (3,3 kilometer).

Ook wordt er vrij vaak gekozen voor een rondje van 7 kilometer, wat ruim twee rondjes Vondelpark zijn.