Jongeren vinden het vanzelfsprekend om voor ouders te zorgen

Zeker 80 procent van jongeren tussen 18 en 25 jaar vindt het vanzelfsprekend om voor hun ouders te zorgen als dat nodig is.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

In de hogere leeftijdsgroepen vinden mensen dit vaak juist niet de verantwoordelijkheid van de kinderen. Gemiddeld vindt de helft van de Nederlanders het vanzelfsprekend, maar het aandeel neemt geleidelijk af met leeftijd. Van de 55-plussers is minder dan 34 procent het met de jongeren eens.

Toch zijn het vooral de 45-plussers die daadwerkelijk hun ouders helpen. Zeker 23 procent van de 45-plussers helpt hun ouders bij huishoudelijke taken, terwijl maar 8 procent van de jongeren dit doet.

Een derde van de Nederlanders vindt ook dat kinderen hun ouders financieel zouden moeten steunen als ze dat nodig hebben. Ruim een op de tien vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Last

"We vinden wel dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar, maar willen elkaar niet tot last zijn", zegt Dick ter Steege van het CBS tegen RTL Nieuws. ''Dus als we zelf ouder zijn, vinden we het minder vaak vanzelfsprekend dat er voor ons wordt gezorgd door onze kinderen."

Andersom helpen vooral 55-plussers daadwerkelijk hun kinderen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie