'Nederlanders willen meer tijd investeren in vriendschappen'

Meer dan de helft van de Nederlanders wil meer tijd besteden aan vrienden. Ook aandacht voor de partner, het gezin en de familie staat hoog op het wensenlijstje.

Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon.

Het alsmaar online zijn, staat echt contact in de weg, vindt meer dan de helft van de mensen. Zo zou het gros van de Nederlanders meer tijd willen investeren in vrienden (57 procent), familie (28 procent), partner (25 procent) en gezin (20 procent).

Vooral alleenstaanden hebben behoefte aan meer contact met vrienden. Het gros van de ouderen boven de 55 heeft daar naar eigen zeggen wel voldoende tijd voor.

Chronisch tijdgebrek

Jongeren tussen de 18 en 24 komen juist tijd tekort: meer dan driekwart van de jongeren zou meer tijd willen hebben voor vrienden. Veel jongeren (53 procent) hebben ook tijdgebrek als het gaat om hobby's en sport.

Samen erop uitgaan, een spelletje doen en een goed gesprek voeren wordt gemist bij de respondenten. Bijna een derde van de deelnemers aan het onderzoek besteedt hieraan in de donkere maanden van het jaar liever tijd dan aan de tv, computer en sociale media. De behoefte aan echt contact is groter bij vrouwen dan bij mannen.

Storend

Een meerderheid van de Nederlanders geeft ook aan het alsmaar online zijn storend te vinden. Bijna één op de vijf mensen zou vaker offline willen zijn. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar vinden dat hun sociale leven te lijden heeft onder smartphones, tablets en andere digitale apparaten.

Ruim een derde van de ondervraagden stoort zich aan mensen in hun omgeving die steeds op de smartphone of tablet zitten te kijken. Vooral inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe lijken deze ergernis te hebben.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie