Nederlanders hebben minder last van werkstress dan hun collega's in de rest van Europa. 35 procent van de Nederlandse werknemers ervaart stress, terwijl dat in Polen 54 procent is.

Twee op de vijf Europeanen zeggen regelmatig last te hebben van werkstress, zo blijkt uit een onderzoek van ADP Europe onder ruim 11.000 werknemers uit acht landen in Europa. In totaal gaven 1.500 Nederlanders antwoord op de vragen van ADP.

In Duitsland is het gemiddelde stukken hoger dan in de rest van Europa: de helft van de Duitsers zegt met stress te kampen. Dat terwijl Duitsers gemiddeld optimistischer zijn over de toekomst van werk dan andere Europeanen.

Terwijl 60 procent van de Italianen optimistisch is over de toekomst, is dat in Duitsland 79 procent. In Nederland zegt 81 procent optimistisch te zijn over de groei op werk.

Baan wisselen

Een op de vier Nederlanders is van plan om binnen drie jaar van baan te wisselen. Generatieverschillen zorgen het vaakst voor problemen op de Nederlandse werkvloer, zo stelt ruim de helft van de Nederlandse werknemers. 

De voornaamste reden voor deze problemen is volgens de ondervraagden het verschil van inzicht over de aanpak van zaken.

Stressniveau