Twee derde van de Britten ziet zichzelf als een multitasker. Zij zouden een derde van de dag bezig zijn met tenminste twee dingen tegelijk.

Dat blijkt uit een enquête van CrossCountry onder 2.450 Britten.

Een op de zeven mensen geeft toe te antwoorden op e-mails tijdens het lopen, wat er soms voor zorgt dat ze van de stoep vallen of tegen lampen aan lopen. Sommige respondenten geven toe dat hun telefoon al eens in het toilet of bad is gevallen.

Volwassen

Uit een onderzoek van de Universiteit van Londen onder vrouwen van 11 tot 17 jaar oud en van 22 tot 30 jaar oud blijkt dat jonge vrouwen meer moeite hebben met multitasken dan volwassen vrouwen.

Hoewel allebei de groepen het moeilijk vinden om zich te concentreren in een situatie met veel afleiding, vindt de groep volwassen vrouwen het minder moeilijk dan de groep met vrouwen tot 19 jaar oud.

Verwerking

Onderzoekers denken dat de breinfuncties die ervoor zorgen dat men onderscheid kan maken tussen overlappende inputs pas ontwikkelen tijdens het volwassen worden. Daardoor zouden tieners minder gedachtes in hun hersenen kunnen verwerken.

"Multitasking-situaties die volwassenen makkelijk vinden om uit te voeren, kunnen moeilijk zijn voor adolescenten," aldus Kathryn Mills, hoofdauteur van het onderzoek.

Getal

Tijdens het onderzoek kregen participanten de opdracht om een getal te herinneren voordat ze begonnen aan een sociale interactieve taak waarbij objecten bewogen tussen sleuven in planken. Na de taak moesten de deelnemers het getal weer met de onderzoekers delen.