Driekwart van de Nederlanders is niet van plan meer geld uit te geven voor het Sinterklaasfeest dan de afgelopen jaren, ondanks dat de crisis over zijn hoogtepunt is. 

Dat concludeert Kieskeurig.nl op basis van een enquête over Sinterklaas die de zoekwebsite uitvoerde onder ruim negenhonderd respondenten.

Meer dan de helft van de Nederlanders viert Sinterklaas dit jaar. 69 procent daarvan, viert de feestdag met pakjesavond en bijna de helft doet aan de traditie schoen zetten.

Pakjesavond

Gemiddeld wordt er niet meer dan honderd euro uitgeven aan Sinterklaas, dat is inclusief pakjes en schoencadeaus. Een cadeau voor pakjesavond kost tussen de 10 en 50 euro en aan schoencadeaus besteedt men bij voorkeur niet meer dan 5 euro.

Bijna 80 procent koopt sinterklaascadeaus in winkels, de rest online. Dit gebeurt bij driekwart van de ondervraagden die Sinterklaas vieren minimaal twee weken vóór pakjesavond. Het populairste speelgoed op de verlanglijstjes van kinderen is volgens de zoekwebsite: bouwspeelgoed (19 procent), games (17 procent) en knutselspullen (16 procent). 

5 december

De meeste Nederlanders weten niet waarom pakjesavond op 5 december wordt gevierd, concludeert Kieskeurig.nl uit de enquête. 32 procent zegt dat we het vieren vanwege de geboorte van Sint Nicolaas op 5 december. Ruim een kwart zegt dit oprecht niet te weten. De overlevering vertelt dat Sinterklaas wordt gevierd omdat zijn sterfdag op 6 december is. De avond voorafgaand werden schoentjes gevuld met snoep en speelgoed.

Dat de Goedheiligman uit Turkije afkomstig is, weet 81 procent van de respondenten. Volgens 17 procent komt Sinterklaas uit Spanje.