Het aantal kinderen tot twaalf jaar is de afgelopen tien jaar gedaald.

Begin 2005 telde Nederland nog bijna 2,4 miljoen kinderen, in 2015 waren dat er iets meer dan 2,2 miljoen. Dat is een daling van 185.000 kinderen. Dit meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Tussen 2005 en 2010 nam het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd nauwelijks af, maar daalde het aantal baby’s en peuters wel. De oorzaak van deze veranderingen is volgens het CBS vooral te verklaren door schommelingen in het aantal kinderen dat elk jaar wordt geboren. 

Urk 

Van de Nederlandse bevolking is gemiddeld 13 procent jonger dan twaalf jaar. Op Urk wonen relatief de meeste kinderen; bijna een kwart van haar inwoners is jonger dan twaalf jaar. Renswoude, Staphorst en Lansingerland volgen met 18 procent.

In Zuid- en Midden-Limburg zijn de gemeenten te vinden die relatief weinig kinderen hebben. De top tien van gemeenten met de minste kinderen wordt gedomineerd door Limburgse gemeenten. Vaals, Maastricht, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Maasgouw en Beek (8 tot 10 procent) staan in de top tien.

Jongeren onder 12 jaar