Flexibele werktijden zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor Nederlandse werknemers. Een reiskostenvergoeding en een pensioenregeling worden minder belangrijk gevonden.

Dat blijkt uit een zondag gepresenteerd rapport van onderzoeksbureau Intelligence Group, dat 21 criteria voorlegde aan bijna 6.800 mensen.

De respondenten werden verdeeld over vijf categorieën: man, vrouw, loondienst, student/scholier en werkloos. Bij vrouwen en studenten/scholieren kwamen flexibele werktijden als belangrijkste voorwaarde uit de bus.

Mannen hebben op hun beurt meer oog voor een pensioenregeling en werklozen voor een reiskostenvergoeding. 

Pensioenopbouw

''Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibel werken en combinatie werk-privé'', aldus de onderzoekers. Op het totaal genomen, zakten de reiskostenvergoeding en pensioenregeling beide met 1 plek naar respectievelijk 2 en 3.

Het belang dat wordt gehecht aan een goede pensioenopbouw is grotendeels leeftijdsafhankelijk, blijkt uit het rapport. Voor werknemers van 50 jaar en ouder is het veruit de belangrijkste voorwaarde (49 procent), terwijl slechts een kwart van de starters er belang aan hecht.

De top 9 van belangrijkste voorwaarden werd gecompleteerd door 'veel vrije tijd/vakantiedagen', '13e maand', 'mogelijkheid om thuis te werken', 'studie- en opleidingsbudget', onregelmatigheidstoeslag' en 'aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden'.