De Nederlander neemt gemiddeld 22 van de 25 betaalde vakantiedagen op. In sommige Aziatische landen is dat aantal veel lager.

Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van reissite Expedia.

Aan 9.237 mensen uit 25 relatief welvarende landen werd gevraagd hoeveel vakantiedagen ze opnemen van het in hun land wettelijk ingestelde aantal.

Het gemiddelde aantal vakantiedagen in deze landen is 25. Daarvan worden op zijn beurt twintig dagen daadwerkelijk door de werknemer opgenomen. Met 22 uit 25 is de situatie in Nederland ongeveer gemiddeld.

Azië

In twaalf van de 25 landen benutten werknemers hun vakantiedagen volledig. Dat zijn vooral Europese landen. Europeanen hebben bovendien relatief veel vakantiedagen: vaak 25 of dertig. "De houding van Europeanen jegens vakantie verschilt erg van die in Noord-Amerika en Azië. Voor de een is vakantie een recht, voor de ander een heimelijk genoegen", aldus Expedia.

De cijfers ondersteunen dat. Werknemers in de Verenigde Staten hebben vijftien vakantiedagen, waarvan ze er slechts elf opnemen. Ook in Azië gaat men vaak gewoon naar het werk. Zuid-Koreaanse werknemers nemen slechts zes van hun vijftien vakantiedagen op. In Japan is dat twaalf van de twintig.

Baas

Sommige werknemers kiezen er vanwege geldproblemen of drukte voor om hun vakantiedagen niet op te nemen, zo blijkt uit de enquêteresultaten. In Aziatische landen vrezen werknemers relatief vaak dat het niet in goede aarde zou vallen bij de baas wanneer ze veel vakantiedagen zouden opnemen.