Om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, begint de gemeente Rotterdam vanaf 1 januari een proef. Zestig stellen met kinderen die niet meer samen zijn, worden een jaar na de scheiding uitgenodigd voor een gesprek. 

In het gesprek wordt gekeken of de afspraken die bij de scheiding zijn gemaakt, goed worden nagekomen. Dat meldt NOS dinsdag. 

Een bemiddelaar of advocaat is aanwezig bij het "terugkomgesprek". Het gesprek moet aantonen of het ouderenplan nog voldoet en of er meer begeleiding nodig is.  

De Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg. Secretariaat, Huge de Jonge, zegt in het NOS radio 1 Journaal: "Ook een scheiding die goed begint kan eindigen in een vechtscheiding, bijvoorbeeld als een van de exen verhuist of een nieuwe partner krijgt. De echtscheidings-apk moet voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat." Volgens De Jonge is een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling.

Niet dwingen 

Als een van de ouders niet mee wil werken, kan de gemeente hem of haar niet dwingen. Als het lukt om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, wordt het initiatief mogelijk in meer gemeenten ingevoerd.

In de afgelopen twee jaar was een op de vijf  scheidingen een zogenoemde vechtscheiding. In vergelijking met cijfers van de Kinderombudsman uit 2013 is dat een stijging van 10 naar 20 procent.