Ruim één op de drie Amerikaanse vrouwen in de leeftijd tussen de 18 en 34 jaar woont nog bij hun ouders. Van de mannen in dezelfde leeftijdscategorie woont 42,8 procent nog thuis.

Pew Research Center vergeleek de data van jonge mannen en vrouwen in een periode van bijna 75 jaar met elkaar en concludeerde daaruit dat het aantal vrouwen dat thuis woont sinds 1940 niet meer zo hoog is geweest als nu.

36,4 procent van de Amerikaanse vrouwen woont in het huis van hun moeder, vader of beide. In 1940 was dat 36,2 procent en in de periodes daartussen lag het percentage altijd lager. 47,5 procent van de mannen woonde in 1940 bij hun ouders.

Redenen

De redenen voor het vaker thuiswonen zijn niet onderzocht, maar zouden volgens het Research Center vooral te maken hebben met opleiding: jonge mensen blijven thuiswonen tijdens hun studie, om kosten te besparen.

In Nederland woont ruim een derde van de mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar nog bij hun ouders. Dat is 31,6 procent van de leeftijdsgroep, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.