Steeds meer kinderen vieren Sint Maarten doordat er een nieuwe behoefte is ontstaan aan vieringen en rituelen.

Dat zegt Peter-Jan Margry, onderzoeker bij het Meertens Instituut, woensdag tegen Trouw

Het feest wordt steeds populairder, aldus de onderzoeker in de krant. "Na de oorlog verdween het feest nagenoeg. Nu wordt het zelfs gevierd in niet-katholieke streken waar het vroeger nooit gebeurde."

Margry vervolgt: "Na de culturele revolutie van de jaren zestig bestond het idee dat geloof op gespannen voet staat met moderniteit. Inmiddels beseft menigeen dat rituelen mooie kanten hebben, dat ze samenbinden."

Educatief

Het feest is ook populairder geworden doordat basisscholen het intensiever zijn gaan vieren, aldus Margry. "De gedachte achter Sint Maarten is namelijk heel educatief: het gaat over sociale zorg, over heiligen die delen met de armen. Ook is er een concrete actie aan verbonden: lampionnen maken, wat is er voor een kind mooier dan dat?" 

De onderzoeker zegt dat de kinderen de bekende liedjes vaak niet uitzingen. "Er zijn enkele liederen heel populair en kinderen raffelen die vaak af. Als horende partij voel ik me toch verantwoordelijk voor kwaliteitshandhaving. Kinderen moet hun snoepjes wel verdienen."

Sint Maarten is een jaarlijks feest op 11 november waarbij kinderen met lampionnen langs de deur gaan om snoep op te halen.