Humor wordt belangrijk gevonden op de werkvloer. Een derde van de werknemers lacht met de baas mee om in het gevlij te komen, ook al vinden ze de grap niet leuk.

Dat concludeert Tempo Team op basis van een onderzoek naar lachen op de werkvloer onder 1.210 werknemers en 405 werkgevers.

Ongeveer de helft van de ondervraagden is Nederlands, de rest komt uit België. Het onderzoek werd in opdracht van het uitzendbureau uitgevoerd door InSites Consulting.

84 procent van de werknemers noemt humor op de werkvloer "heel belangrijk". Humor zou zorgen voor een betere sfeer, minder stress en een motiverende bedrijfscultuur. Bij werkgevers (algemeen directeuren, business unit managers en HR managers) is dit percentage wat lager: 60 procent van hen denkt dat humor een positief effect heeft.

Een kwart van de bazen ziet humor echter als tijdverlies. Veel werknemers (één op de drie) vrezen dat de baas humor onwenselijk vindt. Een derde van de werknemers lacht daarentegen wel mee als de baas een (slechte) grap maakt.

Stressverlagend

Volgens Tempo Team wordt humor op de werkvloer steeds belangrijker. Werknemers zouden steeds meer stress voelen door veranderingen op de arbeidsmarkt, zoals automatisering en flexibilisering van teamsamenstellingen. 55 procent van de werkgevers en werknemers vindt dat de werkdruk door de jaren heen is gegroeid.

"Door de veranderende arbeidsmarkt wordt het belang van sfeer en humor nog al eens onderschat", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Humor wordt bevorderd als er aandacht wordt geschonken aan de juiste teamsamenstelling. "Door personeel aan te nemen dat goed bij de bedrijfscultuur past, bevorder je de goede werksfeer."