Zowel mannen als vrouwen vinden slordigheid, luiheid en een veeleisend karakter bij hun partner dooddoeners in een relatie.

Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Australië en Singapore hebben onderzoek gedaan naar breekpunten in relaties.

Na zes studies waarbij meer dan 6.500 proefpersonen in de leeftijd tussen 21 en 76 jaar zijn ondervraagd, is een lijst opgesteld van onwenselijke, persoonlijke eigenschappen in potentiële partners.

Breekpunten in lange relaties zijn woede-problemen, polygamie, wantrouwen, als de partner al is getrouwd en als de partner gezondheidsproblemen heeft zoals een geslachtsziekte.

Bij kortstondige relaties is de volgorde wat anders. Op de eerste plaats staan gezondheidsproblemen, gevolgd door stank, slechte hygiëne, als de partner al is getrouwd en woede-problemen.

Perfecte partner

Mensen die op zoek zijn naar een relatie concentreren zich vooral op het vermijden van negatieve eigenschappen en niet zozeer op positieve kwaliteiten van de nieuwe partner.

"Het ontmoeten van de perfecte partner heeft niet de grootste prioriteit, het is het vermijden van de foute partner", legt Peter Jonason van de Universiteit van Sydney uit in een persverklaring over het onderzoek. Het voorkomen van een romantische misser is volgens de onderzoeker een grote zorg voor met name vrijgezelle vrouwen en mensen in een relatie.

"Dit is omdat vrouwen sociaal en biologisch meer riskeren dan mannen als ze een romantische of seksuele relatie aangaan en de manier waarop vrouwen beslissingen maken is vaak rigoureuzer om zichzelf te beschermen van risico's."

Mensen met een relatie die een alternatieve partner op het oog hebben, zijn volgens de wetenschapper "nog voorzichtiger" omdat ze meer te verliezen hebben.

Evolutie

Verder blijkt uit de studie dat de keuze voor een partner in de loop der jaren is geëvolueerd. 

"Wat onze studie aantoont is dat de kenmerken van een slechte partner zijn geëvolueerd tot saillante en belangrijke kenmerken zeker in de eerste fase van de relatie", aldus Jonason.

Eerder onderzoek toonde volgens Jonason aan dat mannen vooral fysiek aantrekkelijke vrouwen zochten, omdat het iets zegt over gezondheid en vruchtbaarheid. Vrouwen zochten hun partners uit op sociale status.