Nederlandse christenen vinden dat kerken op zondag na de dienst de deuren moeten openhouden. Een meerderheid vindt het een missionaire plicht om winkelend publiek te bereiken.

Dat blijkt uit een onderzoek van het christelijke opinieblad De Nieuwe Koers onder duizend christenen. Hen werd gevraagd welke rol de kerk moet spelen nu steeds in meer gemeenten winkels op zondag open zijn.

Ruim driekwart van de respondenten zei dat kerken op koopzondagen hun deuren moeten openen voor winkelend publiek. De meeste kerken sluiten op zondag hun deuren direct na de kerkdienst.

Bezinning

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het "een missionaire plicht van de kerk" om winkelende mensen te bereiken. Tijdens de extra opening kan er plaats zijn voor een extra dienst, een korte vesper of een moment van stilte en bezinning.

Zo komt wellicht publiek in de kerk dat er anders niet komt. Speciaal voor dit winkelend publiek zouden er speciale programma's kunnen komen, zoals bijvoorbeeld gesprekken met leden van de kerk, een pastor of een voorganger.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Evangelische Omroep, het Nederlands Dagblad en het Reformatorische Dagblad.