Een op de vijf Nederlanders verwacht te maken te krijgen met financiële verrassingen als de relatie met zijn of haar partner tot een einde komt. 

Ook laat een op de zes Nederlanders weten wel eens ruzie te hebben, omdat zijn of haar partner informatie achterhield over de financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van Kortingscode.nl onder ruim 1.000 Nederlanders.

"Voor mannen is dit zelfs nog iets vaker dan voor vrouwen”, zo stelt Willem Nout van de website. Ook zeggen vrouwen iets vaker dan mannen dat zij volledige financiële controle willen hebben over de afhandeling van rekeningen. Daarbij komen mannen vaker financieel in de problemen door het aanschaffen van een product of dienst die eigenlijk niet noodzakelijk was. "Dan is het niet gek dat daar discussie over ontstaat in een relatie."

Tekort aan geld

Als Nederlanders geld tekort komen, kan ruim 40 procent terecht bij vrienden en familie. Een vergelijkbaar percentage zegt zelf wel eens geld geleend te hebben aan vrienden of familieleden die financieel in de problemen zijn gekomen. Opmerkelijk is dat 63 procent van de jonge Nederlanders geld leent wanneer hij geld tekort heeft, waar maar 29,8 procent van de groep Nederlanders tussen de 50 en 64 dit zou doen.

Opvallend is ook dat dit jongeren van 18 tot 34 jaar maar liefst vier keer zo vaak financieel in de problemen komen (23 procent) door de aanschaf van een product of dienst die eigenlijk niet noodzakelijk was, dan bijvoorbeeld 65-plussers, met 8,5 procent. "Dit kan natuurlijk te verklaren zijn doordat ouderen meer financiële ruimte hebben, of beter in staat zijn om met geld om te gaan."