In auto’s van het merk Audi wordt relatief gezien het vaakste ingebroken.

Een SUV maakt de meeste kans om gestolen te worden in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van Alphabet naar auto-inbraak en diefstal onder meer dan 60.000 leaserijders. 

Voor het onderzoek bekeek de leasemaatschappij de inbraken en diefstallen in hun leasebestand van de afgelopen vijf jaar. Hieruit komt naar voren dat 0,4 procent van het totaal aantal auto’s wordt gestolen en in bijna 7 procent van de auto’s wordt ingebroken.

Inbraakgevoelig

Relatief gezien is Audi het meest inbraakgevoelige automerk omdat in 16 procent van de Audi’s wordt ingebroken. Daarna Jeep, vervolgens Mercedes Benz en daarna Volkswagen met 10 procent. Onder de vrouwen wordt een procent vaker ingebroken in de auto dan onder de mannen.

Anne Brons, Director Marketing & Business development bij Alphabet: "Verklaren kunnen we dit gegeven niet, maar het zou kunnen dat vrouwen minder vaak opletten of hun auto op een veilige plek staat. Ook zou het kunnen zijn dat vrouwen vaker waardevolle spullen in hun auto laten liggen dan mannen"

Navigatiesysteem

De onderzoek toonde ook het meest gestolen onderdeel. Met stip op een is dat het navigatie- en audiosysteem in auto’s. Als gevolg hiervan is er schade aan de deuren, de zijruiten en het interieur. Brons:"Ook hebben deze auto’s vaak schades aan de  achterruit. Dit is te verklaren omdat dieven ook graag even in de kofferbak willen kijken of mensen daar geen waardevolle goederen hebben achtergelaten."