In de provincies Drenthe en Overijssel wordt het hardst gefietst met gemiddeld 15,8 kilometer per uur.

Limburg volgt met 15,7 kilometer per uur. De langzaamste fietsers wonen in Friesland (15,2) en Noord-Holland (15,1).

Dat blijkt uit cijfers van de Fietsersbond. Tijdens de Fiets Telweek van 14 tot en met 20 september zijn de gegevens van ruim 55.000 fietsers via een app verzameld.

Op stedelijk niveau staan Hengelo en Enschede bovenaan met 16,2 kilometer per uur. In Den Haag en Haarlem wordt met 14,7 kilometer per uur het langzaamst gefietst van de 25 steden waar een meting is gedaan.

Afstand

Naast een hoge snelheid is in Drenthe ook de gemiddelde fietsafstand het grootst met 4,5 kilometer. Limburgers leggen ook een relatief grote afstand af met 4,3 kilometer. Zeelanders en Flevolanders fietsen met 3,5 kilometer een stuk minder ver.

In de steden is Amstelveen de koploper qua afstand met gemiddeld 4,3 kilometer. In Haarlem en Wageningen wordt met 2,8 kilometer een gemiddeld kleinere afstand afgelegd.

Tijdstip

Het drukste moment op de Nederlandse fietspaden is op werkdagen tussen 8.00 en 9.00 uur. Ook tussen 17.00 en 18.00 fietsen veel mensen van het werk naar huis.

In de weekeinden verschuift de drukte naar het middaguur. Tussen 14.00 en 15.00 zitten de meeste mensen op de fiets.

Drukke fietspaden

Het drukste fietspad van Nederland ligt in Utrecht naast het Centraal Station bij het Smakkelaarsveld. Ook het stuk bij het Vredenburg en de Voorstraat zijn drukke locaties. Op de vierde plek staat de Jodenbreestraat in Amsterdam.