Het drinkgedrag van tieners kan in kaart worden gebracht door het analyseren van foto's op Instagram.

Dat tonen wetenschappers van de University of Rochester aan.

Door het kijken naar foto's en tekst op de app, kan het drinkgedrag van tieners worden blootgelegd. De Amerikaanse wetenschappers ontwikkelde een speciaal computerprogramma, waarmee ze sneller en goedkoper in staat zijn om patronen in jongerendrinkgedrag aan het licht te brengen dan met conventionele onderzoeken. Ook kregen ze extra patronen boven tafel, zoals welke merken of drankjes favoriet zijn bij verschillende demografische groepen. 

"Als je jongeren op de gebruikelijke manier ondervraagt over hun drinkgedrag, krijg je mogelijk sociaal gewenste of niet helemaal eerlijke antwoorden. Ook komt het voor dat jongeren helemaal niet reageren op een officiële enquête, waardoor de onderzoeksresultaten niet representatief zijn", aldus de onderzoekers. 

Instagram heeft dit probleem niet. Minderjarige drinkers delen hun alcoholervaringen zelf via social media. Dit geeft onderzoekers de kans hun gedrag ongestoord te observeren. 

Data analyseren

Om de data te kunnen analyseren, moesten de wetenschappers een middel ontwikkelen om in het beeldmateriaal te kunnen selecteren op leeftijd, geslacht en ras. Die gegevens ontbreken immers op sociale media. Ze ontwikkelden daarom 'computer vision' technieken en software waarmee computers die informatie uit foto’s en filmpjes konden halen.

Nadat ze zo een groep minderjarige Instagramgebruikers hadden geselecteerd, bekeken ze vervolgens hun drinkgedrag door de tags van hun foto's te analyseren aan de hand van een speciaal voor het doel samengestelde lijst van woorden en merken van alcoholhoudende dranken. 

Merkvoorkeuren

Uit de Instagramfoto's blijkt dat tieners, net als volwassenen, meer in het weekend, tijdens vakanties en in de avonden drinken, meldt ScienceDaily. Jongens en meisjes blijken niet erg te verschillen in drinkgedrag, maar wel in merkvoorkeuren. 

De onderzoekers denken dat informatie als deze nuttig is voor verschillende instanties die werken aan het voorkomen van alcoholconsumptie bij jonge kinderen en tieners. Het onderzoek is uiteraard ook van belang voor drankmarketeers.