'Vrouwen doen vaker soa-test dan mannen'

Bijna twee op de tien Nederlanders heeft wel eens soa-test gedaan. Vrouwen doen dit 6 procent vaker dan mannen. 

Dit blijkt uit een onderzoek naar de kennis en behandeling van soa's van Openlab, waarvoor duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Ruim 22 procent van de vrouwen heeft zich wel eens op een soa laten testen, tegenover 16 procent van de mannen. Naarmate de leeftijd vordert, blijken Nederlanders minder vaak een soa-test te laten doen. Driekwart van de ondervraagde 55-plussers zegt dit überhaupt nog nooit te hebben gedaan. Deze groep is er desalniettemin van overtuigd nog nooit een soa gehad te hebben.

Van de jongeren tussen de 18 en 24 heeft slechts een vijfde nog nooit een soa test gedaan. Het onderzoek laat verder zien dat iets minder dan de helft van de soa-dragers hun bedpartners niet heeft ingelicht toen ze erachter kwamen een soa te hebben.  

Wraak

De redenen voor mensen om hun partners niet in te lichten als ze een soa hebben, verschillen sterk. Bij mannen ligt dit er voornamelijk aan dat zij niet de contactgegevens van al hun bedpartners hebben. Vrouwen geven vaker aan dat zij niet realiseerden dat het nodig was hun voormalig bedpartners in te lichten. 4 procent van de vrouwen geeft aan dit expres niet te doen om hun ex-bedpartners te wreken.

Lees meer over:
SOA

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie