Door het regelmatig veranderen van de klassenopstelling worden de relaties tussen schoolkinderen verbeterd.

Naar aanleiding van deze conclusie van de Radboud Universiteit is de Social Shuffle ontwikkeld. Het onderzoek van de universiteit toont namelijk aan dat er een verband is tussen sociale cohesie en het welzijn van kinderen in het basisonderwijs. 

De Social Shuffle is een online middel om kinderen vier keer per jaar in de klas van plek te laten wisselen. Door kinderen die er normaal gesproken niet voor zouden kiezen om naast elkaar te zitten, juist naast elkaar te zetten, zouden zij moeten leren beter met elkaar om te gaan. 

Het onderzoek vond plaats op 34 basisschoolklassen en met ruim 500 koppels van 10- tot 12-jarigen die elkaar niet lagen of zelfs een hekel aan elkaar hadden. Er werd ontdekt dat kinderen die in de klas bij elkaar in de buurt zitten, elkaar aardiger vinden dan kinderen die ver van elkaar verwijderd zitten. 

"Zet een kind op een andere plek in de klas, naast iemand met wie hij of zij nog niet goed kent en ze kunnen al snel beter met elkaar opschieten", aldus de onderzoekers.