Vrouwen in Overijssel hebben de grootste borsten van ons land, op de voet gevolgd door Drentse dames. De cupmaten D, E en F worden in deze provincies het meest verkocht.

Dat blijkt uit onderzoek van Pabo.nl.

In Zeeland worden de meeste beha's met de kleinste cupmaat verkocht, bijna 10 procent van de verkochte beha's is een cup A. Toch wordt in deze provincie ook door 10 procent van de vrouwen beha's besteld met cup F. Ter vergelijking: in Groningen heeft slechts ruim 5 procent van de bestelde beha's deze grote maat.

Vrouwen in Flevoland bestellen de meeste B-cups (30 procent), terwijl ze in Utrecht van alle provincies cup C het meest aanschaffen: 29 procent.

Overijssel blijkt koploper als het om de verkoop van cup D gaat (ruim 30 procent), maar dus ook als de grotere cupmaten D, E en F bij elkaar opgeteld worden. Groningen is met bijna 12 procent dominant in cup E. 

Volgens seksuologe Kaat Bollen is de cupmaat van vrouwen vooral genetisch bepaald. "Als jij grote borsten hebt, is de kans groot dat andere vrouwen in jouw familie ook grote borsten hebben. Familieleden wonen vaak bij elkaar in de buurt, dus je krijgt al snel dat in bepaalde streken bovengemiddeld veel vrouwen met grote of juist kleine borsten wonen."