Een op de tien Nederlanders heeft wel eens de verkeerde brandstof getankt. Opvallend is dat Nederlandse mannen vaker dan vrouwen verkeerd tanken.

Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Tango, waarvoor duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Ruim 15 procent van de mannen heeft wel eens verkeerde benzine in de auto gestopt, in vergelijking tot 6 procent van de ondervraagde vrouwen.

Verstrooidheid (41 procent) is de belangrijkste oorzaak voor verkeerd tanken, gevolgd door vermoeidheid (12 procent) en niet weten welke brandstof er precies in de auto moet (12 procent). Tanken in het buitenland wordt door 8 procent als oorzaak gegeven.

Veertigplussers

Automobilisten van 45 jaar en ouder vormen bovendien de grootste risicogroep: hiervan tankte meer dan één op de vijf mensen al eens de verkeerde brandstof. Onder bestuurders jonger dan 24 jaar heeft 5 procent zich ooit vergist aan de pomp. De respondenten hebben met name moeite met de benamingen voor benzine en diesel in een vreemde taal.

Opvallend is daarnaast dat automobilisten uit het oosten van het land iets vaker de verkeerde brandstof tanken dan de rest van het land.