Senioren die blijven werken zijn vaker gezond dan ouderen die met pensioen gaan. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Miami. 

De wetenschappers onderzochten de gezondheidsdossiers van meer dan 83.000 Amerikanen tussen 1997 en 2011, die ook werden geïnterviewd over het onderwerp. Het onderzoek verscheen donderdag in het tijdschrift Preventing Chronic Disease.

Van de ondervraagden die 65 jaar of ouder waren, werkten 13 procent partime of fulltime. De ouderen die niet meer werkten gaven ruim twee keer vaker aan dat hun gezondheid in slechte of redelijke staat verkeerden, dan de ouderen die nog wel werkten. 

Ziekten

De meerderheid van de werkende ondervraagden (61 procent) had een kantoorbaan. Werkende senioren bleken ook cijfermatig gezonder te zijn, dan ouderen die niet meer werken.

Gepensioneerden hadden 49 procent meer kans op ernstige ziekten als kanker, diabetes en hartfalen. Senioren die met hun handen werkten, hadden nog minder kans op dergelijke diagnoses. 

De senioren kregen ook vragen voorgelegd over hulp bij hun dagelijkse handelingen. Ook daarin bleken werkende senioren minder gezondheidsproblemen te ondervinden. 

Gedwongen stoppen

"Werkloos of gepensioneerd zijn wordt vaker geassocieerd met grotere gezondheidsrisico's en slechtere fysieke condities, zelfs nadat cijfers van mensen die roken, te zwaar zijn en dergelijke worden gecorrigeerd", concluderen de onderzoekers.

De onderzoekers erkennen dat het omgekeerde ook vaak waar is: dat senioren moeten stoppen met werken door hun gezondheidsproblemen.