Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die gebruikers helpt om beter te leren slapen. De app moet een steuntje in de rug vormen voor mensen die al slaaptherapie krijgen.

SleepCare, zoals de app is gedoopt, houdt het slaappatroon bij, maar biedt ook andere slaaptherapieën als slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne. De app is vergelijkbaar met coaching via Whatsapp en moet de therapietrouw verhogen.

De oefeningen binnen de slaaptherapie zijn vaak wel duidelijk, maar ook erg zwaar om vol te houden, schrijven de onderzoekers. Slaaponderzoeker Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam toonde eerder aan dat meer mensen een internetgebaseerde slaaptraining afmaken als ze hierbij per e-mail ondersteund worden. "Mensen hebben een steuntje in de rug nodig om ook door te gaan als het lastig is." Daar is SleepCare voor bedoeld.

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en de kwaliteit van leven. "Een behandeling op maat bij slapeloosheid is van groot belang. Met de juiste training kun je beter leren slapen en op de lange termijn blijkt dit effectiever dan slaapmedicatie," zegt projectleider Robbert Jan Beun (Universiteit Utrecht).

SleepCare is op dit moment enkel nog beschikbaar voor Android-telefoons.