Veel Nederlanders lopen rond met burn-out-klachten en volgens Johan Noorloos, auteur van Het nieuwe yogaboek, is opgaan in de vele prikkels een belangrijke oorzaak van die klachten. 

"In deze tijd komen er ook veel prikkels, veel afleiding op mensen af", aldus Noorloos. "Als je daar helemaal in opgaat en geen afstand van kan nemen, dan raak je overprikkeld en dat duwt mensen over het randje." 

Volgens de oprichter van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam kan yoga ook buiten de oefenmat voor een gezonder lichaam zorgen. "De eerste vraag die je dan moet stellen is: wat is yoga?" Het sleutelwoord is bewustwording volgens Noorloos.

"Op de yogamat leer je te voelen wat een beweging met je lichaam doet. Het moet je uit je comfortzone halen en uiteindelijk sterker maken. Dat kun je natuurlijk ook in het dagelijks leven gebruiken." 

Prikkels

Waar de oefeningen op de mat zorgen voor een sterker lichaam, kan yoga buiten de mat ervoor zorgen dat je mentaal sterker wordt. 

"Meer dan een miljoen Nederlanders lopen rond met burn-out-klachten. Dat zijn mensen die hun grenzen niet goed genoeg kennen, of die stelselmatig bewust over hun grens gaan." De talloze prikkels die mensen dagelijks krijgen door nieuwe berichten op sociale media, het constant bereikbaar zijn of gebruik van de smartphone maakt dat mensen het leven als veeleisend kunnen ervaren, volgens de yogadocent. 

"In plaats van de hele tijd daar maar op reageren, kun je ook afstand nemen en kijken", legt Noorloos uit. 

Onthechting

In zijn boek beschrijft Noorloos zijn Anicha Yoga, waarbij Anicha staat voor verandering. "Als je ergens bewust naar kunt kijken, dan zie je dat alles om je heen voortdurend verandert. Je kunt dat ervaren als bedreigend, maar het kan juist heel bevrijdend zijn als je je realiseert dat alles voorbijgaat."

Een voorbeeld van onthechten is volgens Noorloos als mensen zich realiseren dat de stress, of drukte die ze in hun hoofd voelen hen niet maakt tot wie ze zijn.  

"Mensen identificeren zichzelf vaak met banen, status, succes of uiterlijk. Maar dat is allemaal vergankelijk. Hoe meer mensen zich richten op de vorm, hoe groter de angst voor het moment dat je dat moet loslaten. Het is niet fout, maar uiteindelijk moet je leven met de consequenties. De consequentie van onthechten is vrijheid en de consequentie van hechten is lijden." 

Waarheid

Nederlanders zijn een nuchter volk, toch lijkt het aantal yoga-beoefenaars te groeien. "Het is niet meer te stoppen. Er is een honger naar waarheden." 

In Het nieuwe yogaboek geeft Noorloos onder meer een uitleg van de geschiedenis van yoga, de filosofie, meditatie, anatomie en de techniek van de belangrijkste houdingen. De auteur hoopt onder meer de keuzestress voor het type yoga dat mensen kunnen volgen, te beperken.

"Ik heb de belangrijkste stijlen uitgelicht en daar de kern uitgehaald en die heb ik bij elkaar gezet. De essenties bijten elkaar niet." Daaruit is zijn Anicha Yoga voorgekomen.