Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de jongeren op zijn of haar telefoon kijkt tijdens het plassen. 

Het onderzoek werd gedaan door de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1.220 Nederlanders.

Van de ondervraagden in de leeftijd van 18 tot 39 jaar checkt meer dan de helft regelmatig zijn social media op de wc. Een derde blijft soms zelfs langer op het toilet zitten om iets uit te kunnen lezen.

13 procent van de jongeren schroomt niet de telefoon op te nemen tijdens het plassen. Van de ondervraagden heeft 5 procent wel eens hun telefoon in het toilet laten vallen.

Het onderzoek toont aan dat wanneer men zich onzichtbaar waant, het privékarakter van een toiletbezoek opeens minder van belang is. Is de plasbeurt niet meer onzichtbaar, dan vinden Nederlanders het een stuk gênanter. Zo laat 13 procent weten het ongemakkelijk te vinden wanneer hun kleine boodschap hoorbaar is voor anderen.

Bijna 3 op de 10 Nederlanders wil zelfs zijn partner niet in de buurt hebben bij het plassen. De meest gênante plaservaring is voor bijna een derde van de ondervraagden wanneer iemand de wc-deur opent tijdens het plassen.

Minst favoriet

Veel toiletten worden gemeden vanwege de ontbrekende hygiëne. De slechtst denkbare plek om te plassen is voor 59 procent van de ondervraagden in de trein. De dixi’s op festivals en evenementen scoren met 50 procent van de stemmen een tweede plaats en de wc’s bij tankstations staan op plek drie.