Kinderen die op drie- tot vijfjarige leeftijd geen toegang hebben tot een tuin of andere groene ruimte, zijn vaker te dik als ze ongeveer zeven jaar oud zijn. 

Dat zegt onderzoekster Annemarie Schalkwijk, die in samenwerking met onderzoekers van het VU medisch centruk in Amsterdam op dit onderwerp promoveert. 

Het gaat vooral om peuters uit laagopgeleide gezinnen. Zij hebben 38 procent meer kans op overgewicht dan leeftijdgenootjes uit laagopgeleide gezinnen die wel een tuin hebben. 

Schalkwijk onderzocht bijna 6500 kinderen uit Engeland. Ze gebruikte gegevens uit de Millennium Cohort Study uit het Verenigd Koninkrijk, waarin kinderen worden gevolgd die in 2000 of 2001 zijn geboren. De kinderen zijn onderzocht toen ze negen maanden, drie, vijf en zeven jaar oud waren waren.

Kinderen met overgewicht worden vaak ook als volwassene obees. Schalkwijk keek ook naar factoren als eetgedrag, lichamelijke activiteit en armoede. De relatie met het ontwikkelen van obesitas was volgens haar bij geen van deze factoren zo sterk als bij toegang hebben tot een tuin.