Ruim driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over hoe ouderen nu en in de toekomst opgevangen worden. 

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis in samenwerking met Mezzo onder ruim 1000 Nederlanders en meer dan 300 mantelzorgers.

Het rapport toont aan dat men zich zorgen maakt over hoe ouderen in de toekomst worden opgevangen, nu de overheid zorg steeds meer decentraliseert en bij burgers neerlegt. Het merendeel (79 procent) vreest dat de zorgkwaliteit voor ouderen de komende jaren minder wordt nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring.

55 procent van de 65-plussers wil koste wat het kost zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hierbij lijkt het dat zij op medewerking van hun kinderen kunnen rekenen. 68 procent van de Nederlanders is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen, zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Anticiperen

Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) heeft nog niet nagedacht over wat te doen als zij zelf niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. "Het is belangrijk dat mensen hier vroeg genoeg over nadenken en op anticiperen", zegt Arné van den Boom, directeur Interpolis. "Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat kwetsbare ouderen het huis uit moeten waar ze hun hele leven hebben gewoond, omdat er niemand in de buurt is om ze te helpen als er iets gebeurt?"

De verzekeraar wil met dit rapport bijdragen aan het maatschappelijk debat rondom de vraag hoe ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.