Het is volgens de ANWB droevig gesteld met de kennis over verkeersregels. Maar liefst 78 procent van de Nederlanders boven de 18 jaar is onvoldoende op de hoogte van de regels in het verkeer.

Dit blijkt uit het het Nationaal Kampioen Verkeersexamen dat de ANWB Kampioen uitvoerde onder ruim 13.500 volwassenen. 

De ANWB vroeg leden online een theorie-examen te doen. Van de 13.500 deelnemers haalden ruim 10.000 een onvoldoende. De uitkomsten zijn volgens de organisatie ronduit "schokkend".

Mannen deden het met een slagingspercentage van 28 procent beter dan vrouwen (16 procent.) Daarnaast beheersen jonge bestuurders de regels beduidend beter dan bestuurders die hun rijbewijs al langer hebben. De groep van 25 tot 34-jarigen scoorde dan ook het best. 

Toch is er volgens de ANWB niet direct reden tot paniek. Kennis van de regels betekent niet meteen een betere rijstijl, zeggen verkeersdeskundigen. "Theoriekennis zegt niets over de rijvaardigheid. Juist beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen'', aldus Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in de Kampioen van september.

Oudere bestuurders zijn volgens ANWB-verkeersdeskundige Ton Hendriks niet meteen een gevaar op de weg. "Volgens de statistieken zijn ze minder vaak betrokken bij ongevallen. Zij passen hun rijstijl aan en rijden voorzichtiger. Rijervaring speelt natuurlijk ook een grote rol."

Automerken

Geselecteerd naar merk bleken Chevroletrijders het best op de hoogte, 29 procent slaagde voor het examen. Volkswagen (27 procent), Skoda (27 procent), Audi (25 procent) en Volvo (24 procent) volgen op de voet. Alfa Romeorijders bungelen volgens de ANWB onderaan met een score van 14 procent geslaagden. Kia, Mercedes-Benz, Daihatsu en Suzuki doen het net iets beter.

Een verplicht herexamen voor bezitters van een rijbewijs hoeft van de ANWB niet, maar bestuurders zouden af en toe zelf hun kennis best mogen opfrissen.