Cocaïne vermindert het vermogen om negatieve emoties bij anderen te herkennen. Een enkele dosis van de drug kan het onderscheiden van deze gevoelens al verstoren. 

Dit blijkt uit onderzoek gepresenteerd tijdens het ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) Congress in Amsterdam.

Nederlandse en Duitse onderzoekers voerden een experiment uit met 24 studenten tussen de 19 en 27 jaar, die wel eens cocaïne gebruiken. Zij kregen een dosis cocaïne of een placebo. Na een paar uur kreeg iedere deelnemer een serie tests. Hierbij werd de reactie van de studenten op gezichtsuitdrukkingen gemeten. Basisemoties als angst, verdriet, boosheid, afgunst en geluk kwamen voorbij.

Vergeleken met de deelnemers die een placebo kregen, hadden degene die cocaïne kregen veel meer moeite met het herkennen van negatieve emoties. Ook maakten zij meer cortisol aan, een stresshormoon waar je hart sneller van gaat kloppen. Emoties zoals verdriet en angst werden door deze groep 10 procent slechter onderscheden. 

Dit is het eerste onderzoek gericht op de effecten van cocaïne op emoties op de korte termijn, laten de onderzoekers weten.