Tien hardlopers zijn vrijdagochtend zonder schoeisel van start gegaan op de eerste blootvoetse marathon ter wereld. Zij leggen de ruim 42-kilometerlange tocht af dwars door de Amsterdamse binnenstad.

De deelnemers vertrokken om 10.00 uur vanaf het Museumplein. De Amsterdamse wethouder van Sport, Eric van der Burg gaf het startschot. Rond 15.00 uur kwamen de lopers aan bij de finish in het Vondelpark.

De 'Crazy Barefoot Marathon' is een initiatief van de blootvoetse hardlopers Dave Hardy en Ruth Langemeijer. Zij willen met de marathon "iedereen laten zien hoeveel plezier blootvoets rennen geeft".

"Op bloten voeten loop je met veel meer aandacht voor je lijf. Hardloopschoenen met demping zorgen ervoor dat je veel onvoorzichtiger loopt", aldus Hardy tegen NU.nl. "Mensen worden niet geboren met twee centimeter schuimrubber onder hun voeten. Op blote voeten lopen is veel natuurlijker."

Het evenement is opgedragen aan de medewerkers van de stadsreiniging van Amsterdam.

Op zaterdag wordt er om 12.00 uur nog een 'barefoot flasmob' gehouden in het Vondelpark. Er worden dan verschillende afstanden gelopen en gewandeld.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in viaWhatsApp (+31655246155)