Schoolzwemmen moet zo snel mogelijk terugkomen om te voorkomen dat er nog meer kinderen verdrinken. Daarvoor waarschuwt de Reddingsbrigade.

"Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken", waarschuwt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, woensdag in De Telegraaf.

De oproep van de Reddingsbrigade komt nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. Ook de Omar al Farouq-moskee in Utrecht, waar de verdronken jongen leerling was, gaat ouders vrijdag wijzen op het belang van zwemles.

Volgens het moskeebestuur denken veel Marokkaanse ouders dat zwemles niet belangrijk is, omdat het geen verplicht schoolvak is.

Ouders

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil niet dat schoolzwemmen weer verplicht wordt. Ze wijst erop dat eerder is afgesproken dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders.

Schippers is het wel met Van Mourik  eens dat zwemles ontzettend belangrijk is. Ouders en kinderen moeten na diploma A niet stoppen. ''Geef je kind nog echt even die paar extra zwemlessen zodat ze B en C ook halen. Want daar zit de crux. A wordt gedaan, nou B en C nog.''

Bekijk de reactie van Schippers:

Allochtone kinderen

Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen. "Afnemende zwemvaardigheid is een trend die we al jaren zien, evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen", stelt Van Mourik. Uit eerder onderzoek blijkt dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat.

De zondag verdronken jongen kon overigens wel zwemmen, maar had geen zwemdiploma. Zondag zei zijn familie dat het uren had geduurd voordat badmeesters bij de recreatieplas naar hem gingen zoeken, maar uit onderzoek van de politie is gebleken dat niemand nalatig is geweest. Er is niets strafbaars gebeurd, aldus het Openbaar Ministerie.

Te duur

De verantwoordelijkheid om kinderen te leren zwemmen ligt volgens de directeur van Reddingsbrigade Nederland bij de ouders. Volgens het Utrechtse moskeebestuur is zwemles voor sommige ouders te duur. "Maar de profeet zegt dat we moeten leren zwemmen en boogschieten, dus het is belangrijk", aldus de voorzitter woensdag op RTV Utrecht.

De SP pleitte vorig jaar al voor het opnieuw invoeren van schoolzwemmen. Minister Schippers zag dit toen ook niet zitten.