Vaders krijgen vanaf 2017 langer betaald vrij na de bevalling. Het ouderschapsverlof gaat van twee naar vijf dagen. 

Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag berichtgeving van RTL Nieuws.

Eerder deze maand bood het tijdschrift Ouders van Nu veertigduizend handtekeningen aan aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). In de zogeheten papa-petitie wordt gepleit voor veruiming van het vaderschapsverlof.

Het ruimere verlof voor de partner van de moeder kost 75 miljoen euro per jaar en wordt bekostigd uit extra miljoenen die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2016 kunnen besteden. 

Voor 2016 gaat het om 250 miljoen euro per partij, de jaren erna hebben de partijen elk 375 miljoen per jaar extra te besteden. Van die bedragen gaat per partij telkens 30 miljoen euro af om militaire missies te bekostigen. Eerder werd al bekend dat er miljoenen extra zouden vrijkomen voor Defensie en zorg. Het extra geld voor Defensie (oplopend tot 375 miljoen euro) is een wens van de VVD. 

Verpleeghuizen

De PvdA wil graag meer geld voor betere zorg in de verpleeghuizen. Daarvoor wordt nu structureel 133 miljoen euro extra vrijgemaakt. Ook komt er voor iedere verpleeghuisbewoner 1.000 euro meer beschikbaar voor dagbesteding, waardoor het verzorgend personeel meer tijd aan de zorg voor ouderen kan besteden.

Asher noemt de plannen in een reactie "heel goed", maar de minister wil het nieuws niet bevestigen. "Omdat we weten dat het goed is voor het kind en voor beide ouders als de vader betrokken is bij de eerste dagen van het kind, als dat nog frêle en teer is. Dan zijn de afspraken over zorg in de jaren erna ook beter.''