Verzekeraars zouden één gratis soa-test per jaar moeten aanbieden in het zorgverzekeringspakket. Dit zou de drempel voor een bezoek aan de huisarts of GGD voor een soa-test moeten verlagen. 

Dat vertelt hoogleraar soa aan de Universiteit van Amsterdam Jan van Bergen donderdag aan NU.nl. Van Bergen, die ook huisarts is, adviseert dit omdat hij soa-zelftests zeer onbetrouwbaar vindt. 

"Begeleiding bij een soa-test is noodzakelijk. Niet alle informatie is online te vinden. Als verzekeraars op zijn minst één soa-test gratis in het zorgverzekeringspakket zouden verstrekken, gaan mensen sneller naar de GGD of de huisarts voor de test", aldus Van Bergen.

"Nu grijpen mensen vaak naar een soa-zelftest omdat ze de kosten van een bezoek aan de huisarts of de GGD niet willen dragen." 

Goedkoper

Een andere optie om de problemen met soa-zelftests tegen te gaan is volgens Van Bergen de tests goedkoper maken. "Labtesten zijn niet eens zo slecht, ze zijn nu vooral ook nog heel prijzig. Laboratoria zouden de prijs wat naar beneden kunnen doen."

Via internet worden steeds vaker zelftests verkocht. Van Bergen waarschuwt vooral voor de online zefltest waarbij je niet urine of een uitstrijkje opstuurt naar het labaratorium. "Dit zijn testen vergelijkbaar met een zwangerschapstest", verklaart Van Bergen. 

Deze tests zijn volgens de huisarts 50 procent minder betrouwbaar dan een test van een huisarts of van de GGD. "Labtesten zijn al betrouwbaarder, maar je moet wel weten welke test je precies moet doen. Bovendien word je vervolgens niet geïnformeerd over wat de vervolgstappen zijn."

Verkeerde timing

Ook de timing van soa-tests is volgens de hoogleraar vaak verkeerd. "Er zijn soa's die pas na enige tijd in een test aangetoond kunnen worden. De kans bestaat dan dat er wordt getest voor de ziekte zich heeft geopenbaard. Bij de GGD of huisarts worden dit soort zaken besproken en word er je er van op de hoogte gebracht als testen op een later moment beter is. Bij een soa-zelftest is dat niet zo."