Wie aan de slag wil bij een grote buitenlandse multinational in Nederland, kan het beste naar een baan gaan zoeken in Amsterdam. 

De werkgelegenheid van buitenlandse multinationals zit vooral in de Randstad en het zuiden, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht.

De regio Groot-Amsterdam spant de kroon. Daar waren buitenlandse multinationals in 2013 goed voor 32 procent van het beschikbare werk.

Ook in IJmond (29 procent) en Noord-Limburg (25 procent) waren ze sterk vertegenwoordigd, meldt het CBS dinsdag. Het laagste aandeel banen bij een buitenlandse multinational is te vinden in Zuidwest-Friesland (9 procent).

De banen van Nederlandse multinationals zijn gelijkmatiger verdeeld over Nederland. Het gaat dan om Nederlandse bedrijven met dochterondernemingen in het buitenland.

Hier staat Delfzijl en omgeving (30 procent) bovenaan de lijst, gevolgd door het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant (29 procent) en Noord-Limburg (29 procent). IJmond heeft, met 11 procent, het laagste aandeel banen bij Nederlandse multinationals.

Banen

Buitenlandse multinationals zijn goed voor 20 procent van de banen in het Nederlandse bedrijfsleven. Bij de Nederlandse multinationals is dit 23 procent. In totaal zorgen deze concerns voor bijna twee miljoen banen. 

Twee derde van de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven komt bovendien voor rekening van multinationals. Buitenlandse multinationals alleen al nemen hiervan 40 procent voor hun rekening.

Het aantal hoogbetaalde banen is tussen 2008 en 2013 het sterkst gegroeid bij multinationals. Daarbij doen Nederlandse multinationals het iets beter dan buitenlandse.