In het openbaar de borst geven maakt nog altijd veel Nederlanders ongemakkelijk, zeggen deskundigen. Zaterdag is de Wereld Borstvoeding Week met als thema borstvoeding op het werk begonnen.

Borstvoedingsdeskundige Stefan Kleintjes is blij met de aandacht voor borstvoeding op het werk. "Vaak stoppen moeders met kolven zodra ze weer aan het werk gaan, omdat ze er tegenop zien om het te combineren."

Kleintjes is lactatiekundige en schreef enkele boeken over het onderwerp. Hij ziet dat de acceptatie van borstvoeding in het openbaar nog steeds moeizaam verloopt. "Borsten zijn in de maatschappij vaak zichtbaar, bijvoorbeeld op het strand of in reclames. Toch nemen veel mensen nog steeds aanstoot aan borstvoeding. Moeders voelen zich hierdoor belemmerd."

Die signalen komen ook binnen bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). De VBN steunt en informeert moeders die borstvoeding geven. “Borstvoeding is de laatste veertig jaar uit het dagelijkse straatbeeld verdwenen. Mensen zijn het ontwend en reageren daarom regelmatig onprettig", zegt bestuurslid Debby Hays.

Doutzen

Ondanks het ongemak in de samenleving wordt borstvoeding in Nederland populairder. Kleintjes en Hays zien inderdaad een positieve trend. "Daar ben ik blij mee, want het is bewezen dat borstvoeding gezond is", zegt lactatiekundige Kleintjes. Volgens de deskundigen is de toename mede te danken aan de betere voorlichting van de laatste tijd.

Wat ook helpt, is de aandacht die beroemdheden op borstvoeding vestigen. Topmodel Doutzen Kroes plaatste onlangs een Instagram-foto waarop ze haar baby de borst geeft. Haar collega Nicole Trunfio verscheen zelfs borstvoedend op de cover van Elle. Kleintjes: "Het helpt enorm als vrouwen als Doutzen zich uitspreken voor borstvoeding. Andere moeders voelen zich hierdoor gesteund."

In vergelijking met de rest van de wereld krijgen Nederlandse kinderen nog steeds relatief weinig en kort de borst. "De melkindustrie heeft daar een grote rol in. Zij promoten kunstmatige zuigelingenvoeding als een makkelijk alternatief voor de natuurlijke variant", zegt Kleintjes.

VBN-bestuurslid Hays wijst erop dat vrouwen een wettelijk recht hebben op pauze om borstvoeding te geven op het werk. "Dat staat in de Arbeidstijdenwet die stamt uit 1919. Moeders kunnen naar hun baby toe, of hem door iemand laten langsbrengen."

De Wereld Borstvoeding Week met als thema 'Aan het werk met borstvoeding: het werkt!' duurt tot en met 7 augustus.

Video: Filipijnse vrouwen geven samen borstvoeding bij Wereld Borstvoeding Week