Russen kopen steeds minder boeken

Russen en literatuur leek een eeuwigdurend hecht verbond, maar de recente verkoopcijfers van de boekverkopers kelderen dramatisch. 

De hoofdstad Moskou gold als een cultureel bolwerk, maar op een bevolking van twaalf miljoen mensen zijn nog maar 226 boekwinkels te vinden. Ter vergelijking, Parijs, dat ruim twee miljoen bewoners heeft, telt zevenhonderd boekwinkels.

Dat meldt de krant The Moscow Times donderdag.

Zoals overal in Europa zijn hoge huren en kleine winstmarges voor het boekenvak lastige factoren, maar in Rusland heeft de lezer er nu blijkbaar geen zin meer in. Het is een bekende spiraal: minder boekwinkels, minder afzet voor de uitgevers en minder kans voor schrijvers. Bovendien stijgen de boekenprijzen snel en dat schrikt de potentiële lezer weer af. De uitgevers wijken nu meer en meer uit naar de verkoop van e-boeken.

Meer dan de helft van alle Russen kocht het afgelopen jaar geen boek. Ooit werd Rusland beschouwd als de meest lezende natie ter wereld. Maar van de 8500 boekwinkels medio jaren negentig zijn er momenteel slechts 1500 over.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie