Het aanpassen of zelfs uitzetten van straatverlichting zorgt niet voor meer verkeersongelukken of criminaliteit in de omgeving.

Dat blijkt uit een studie van University College London in Engeland en Wales.

Het dimmen of uitschakelen van straatverlichting kan veel energiekosten besparen en daarnaast de uitstoot van koolstof terugdringen. Maar tegenstanders vrezen een toename in het aantal ongelukken en mogelijk ook meer criminele activiteiten.

Experimenten

Voor de studie, gepubliceerd in het Journal of epidemiology and community health, analyseerden de onderzoekers veertien jaar aan data van 62 lokale overheidsinstellingen.

Alle 62 instellingen hebben geëxperimenteerd met de straatverlichting, zoals het terugbrengen van het aantal uren licht, het dimmen of helemaal uitzetten ervan en ook het veranderen van de kleur licht met led-lampen.

Om de veiligheid in te kunnen schatten, bekeken de onderzoekers alle wegen die onder de deelnemende instellingen vallen. Ze bekeken het type straatverlichting en het aantal verkeersongelukken in de avond in vergelijking met overdag tussen 2000 en 2013.

Ze vonden geen bewijs dat er een verband is tussen het aangepaste straatlicht en de nachtelijke verkeersongelukken.

Overtredingen

Bij het inschatten van de hoeveelheid criminaliteit werd data van 2010 tot 2013 geanalyseerd. Bekeken werd hoeveel criminaliteit er in de regio is en welke soort straatverlichting daar gebruikt werd.

Daarbij keken ze naar overtredingen die vaker bij nacht voorkomen, zoals inbraak, diefstal van of uit een auto, beroving, geweld en seksueel geweld. Wederom werd er geen bewijs gevonden voor een mogelijke relatie tussen minder straatlicht en meer criminaliteit.

"Dit is een bemoedigende uitkomst, maar het is belangrijk om te realiseren dat dit niet betekent dat dit in alle omstandigheden zo is. Het aanpassen van de verlichting moet dus wel met beleid gebeuren", zegt onderzoeker Shane Johnson van University College London.