Dierenbezitters vergeten vaak de chip in hun huisdier te registreren of ze passen hun gegevens bij verhuizingen niet aan.

Dat schrijft De Telegraaf maandag naar aanleiding van een rondgang onder dierenorganisaties die hun zorgen uitspreken over de huisdieren. 

De Dierenbescherming erkent dit probleem. "Katten en honden zijn te vaak niet gechipt. Hierdoor kunnen we deze huisdieren als ze vermist zijn of gewond zijn gevonden, vaak niet terugbrengen naar hun baasje. Dat is een groot probleem."

"Ook de huisdieren die wel gechipt zijn, maar vervolgens door het baasje niet zijn geregisteerd, kunnen daarom alsnog 'kwijt' raken", vertelt de Dierenbescherming aan NU.nl. 

Verplicht

Het chippen van honden is sinds 2013 wettelijk verplicht. Voor katten is dit nog niet het geval. "Chippen gebeurt wel steeds vaker, maar niet iedereen weet wat je vervolgens met die chip moet doen. Je moet hem zelf registeren. Er zijn wel dierenartsen of asielen die dit doen, maar het gebeurt lang niet altijd."

Als het dier dan eenmaal wel gechipt is, raadt de Dierenbescherming aan het nummer op te zoeken op de website chipjedier.nl en daar alle gegevens goed in te vullen en in het geval van een verhuizing ook aan te passen. Zo blijft de registratie op orde. 

Daarnaast zou de organisatie aanraden om in verhuispakketten een extra briefje te stoppen met een herinnering over de huisdieren. "Die verhuizen immers mee", aldus de Dierenbescherming.