Nederlanders kopen steeds vaker iets online

Nederlanders kopen steeds vaker diensten of producten via het internet. In 2014 kochten 7,9 miljoen Nederlanders regelmatig iets online. In 2013 waren dat er zo'n vierhonderdduizend minder. 

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

De groei van het totale aantal online winkelaars neemt inmiddels wat af. In 2014 kochten 10,4 miljoen mensen tussen de twaalf en vijfenzeventig jaar oud iets online, in 2013 waren dat er 10,3 miljoen. 

Het aantal mensen dat regelmatig iets koopt via het internet stijgt de afgelopen jaren juist sneller. In 2005 kochten nog 3,9 miljoen Nederlanders regelmatig iets online. In 2010 lag dat aantal op 6,6 miljoen. Dat aantal lag in 2014 dus op 7,9 miljoen. Ongeveer 2 miljoen internetgebruikers kochten niets online in 2014. 

De groei van online winkelen is ook terug te zien in de online omzet van de detailhandel. Die was in 2014 ruim 11 procent hoger was dan een jaar eerder. 

Internetbankieren

Internetbankieren is met 92 procent veruit de populairste manier om online te betalen. Vier op de tien gebruikt ook wel eens een creditcard, drie op de tien consumenten heeft contant of via een overschrijving betaald.

Nederlanders kopen op het internet vooral bij winkels uit eigen land. 94 procent van de consumenten kocht iets bij een Nederlandse webwinkel. 28 procent van de online winkelaars kocht ook bij winkels uit andere EU-landen, 20 procent bestelde ook producten van buiten de Europese Unie. 

Reizen en kleding

Reizen en kleding blijven het populairst onder online consumenten. Ongeveer tweederde van de regelmatige online consumenten kocht een reis of kleding via het internet. Ook tickets voor evenementen en concerten zijn populair. 

Vergeleken met een jaar eerder is zijn vooral huishoudelijke producten zoals meubels en wasmachines populairder geworden. Het aantal mensen dat zo'n product online kocht steeg van 31 procent (2013) naar 39 procent (2014).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie