De muzieksmaak van mensen verraadt tot op zekere hoogte hun manier van denken, zo beweren wetenschappers in een nieuwe studie. 

Liefhebbers van rustige muziekstijlen zoals jazz, R&B en singer/songwriter houden bij het maken van afwegingen veel rekening met gevoelens en gedachten van anderen in hun omgeving.

Mensen die meer houden van intense muziek zoals hardrock, punk en heavy metal denken meer vanuit vaste patronen en algemene regels.

Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Facebook

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door vierduizend proefpersonen te ondervragen over hun manier van denken via de Facebook-app myPersonality.

Ze moesten bijvoorbeeld aangeven of ze goed waren in het inschatten van andermans gevoelens, maar ook of ze zich graag bezig hielden met systematisch denkwerk zoals het bestuderen van het ontwerp van een automotor. 

Vervolgens beoordeelden de deelnemers verschillende muziekfragmenten. Het ging niet om fragmenten van bekende artiesten, zodat hun muziekvoorkeur zo objectief mogelijk kon worden bepaald.

Spiegel 

Aan de hand van de muziekvoorkeur van de proefpersonen bleken de wetenschappers relatief goed te kunnen voorspellen of ze een voorkeur hadden voor empathische denktaken hadden, of systematisch denkwerk vanuit vaste regels en patronen.

"Dit soort onderzoeken laten zien dat de muziek die je kiest een soort spiegel is van jezelf", verklaart hoofdonderzoeker Jason Rentfrow op de nieuwssite van de Universiteit van Cambridge. "Met muziek drukken we uit wie we zijn op emotioneel, sociaal en cognitief gebied."

Voorbeelden

De wetenschappers geven in hun studie ook concrete voorbeelden van nummers die goed passen bij respectievelijk empatisch denkende en systematisch denkende mensen.

De eerste groep zou vooral gecharmeerd zijn van liedjes als Come away with me van Norah Jones en All of me van Billie Holliday.

Systematische denkers zouden vaker een voorkeur hebben voor muziek als God Save the Queen van The Sex Pistols en Enter Sandman van Metallica.