Er zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 26 procent meer vacatures in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de data tool van Textkernel.

Ruim 2,6 miljoen vacatures die tussen 1 april en 30 juni werden geplaatst, zijn verzameld, ontdubbeld en gecategoriseerd. Er bleven meer dan 388 duizend unieke vacatures over.

Medewerker klantenservice, software engineer en accountmanager zijn de top 3 beroepen die het vaakst geadverteerd werden. Vorig jaar stond reparatie- en onderhoudsmonteur nog op nummer 2.

Bijbanen, franchises, vrijwilligerswerk en freelanceopdrachten zijn niet in het onderzoek meegenomen. In totaal was 32,1 procent van de vacatures parttime, in 2014 was dit in hetzelfde kwartaal nog 32,6 procent.

Provincies

In Zuid-Holland krimpt het aantal vacatures het meest. Vorig jaar kwam 21,5 procent van alle vacatures uit die provincie. In het afgelopen kwartaal was dat met 1,2 procentpunt gedaald naar 20,3 procent. Ook in Friesland (0,3 procentpunt) en Zeeland (0,3) daalt het aandeel vacatures.

In Noord-Holland nam het aandeel juist toe met 0,8 procentpunt, waardoor het marktaandeel nu nog slechts 0,2 procent kleiner is dan koploper Zuid-Holland (20,3 procent).  

Utrecht stijgt één plek naar de vierde plaats door een stijging van 0,8 procentpunt, ten koste van Gelderland.

Beroepsklassen

De ICT-sector verzorgt met 13 procent het grootste aantal vacatures, gevolgd door Verkoop en handel (11,1 procent) en Administratie en klantenservice (9,1 procent). Onderaan de lijst staat met 4 procent van de vacatures Beleid en bestuur.

In de bouw nam het aantal vacatures met 0,7 procent het meeste toe.

Branches

Handel is ondanks een daling van 1,1 procent nog steeds de branche met de meeste vacatures, gevolgd door Zorg en welzijn (12,8 procent) en Onderwijs en onderzoek (10,4 procent).