Het gebruik van e-bookabonnementen lijkt in Nederland flink in de lift te zitten. In het tweede kwartaal werden er bijna evenveel e-books via abonnementen gedownload als los gekocht.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Boekhuis (CB) aan NU.nl heeft verstrekt.

Het aantal verkochte e-books kwam in het tweede kwartaal op ruim 635.000, bijna 20 procent meer dan een jaar eerder maar ongeveer vlak in vergelijking met de drie voorgaande kwartalen.

Het aantal uitleningen van e-books via de bibliotheek en downloads via abonnementen stijgt echter zeer rap. In het tweede kwartaal werden iets minder dan 630.000 boeken via abonnementen gedownload, terwijl zulke abonnementen een jaar eerder helemaal nog niet bestonden.

Via de bibliotheek werden in de maanden april, mei en juni in totaal ruim 380.000 e-books uitgeleend. Dat is bijna drie keer zo veel als een jaar eerder.

Elly's Choice

De boekendienst Elly's Choice, die maandelijks voor 2,99 euro toegang biedt tot tien verschillende e-books, vertelt desgevraagd aan NU.nl 160.000 leden te hebben. De meeste leden komen binnen via samenwerkingen met onder meer de ANWB en Texaco.

Sinds de lancering in augustus 2014 hebben iets minder dan 20.000 mensen zelf een jaarabonnement afgesloten. "Deze aantallen zijn wat lager dan verwacht na de lancering", zegt marketingmanager Yvette de Lint van de dienst. "De voornaamste reden hiervoor is dat Nederland nog niet volledig is overgestapt op digitaal lezen."

In mei ging ook de abonnementsdienst Bliyoo van Bruna van start. Die dienst kost 9,95 euro per maand en biedt toegang tot enkele duizenden e-books. Een woordvoerder van Bruna kon geen details geven over het aantal gebruikers of gelezen e-books van de dienst.