Zelfstandige ondernemers vaker tevreden over werk dan werknemers

Zelfstandige ondernemers zijn vaker tevreden over het werk dat ze doen dan werknemers. 

Bijna een kwart (24 procent) van de 1 miljoen zelfstandige ondernemers is zeer tevreden over hun werk tegen 17 procent van bijna 7 miljoen mensen die in dienst zijn van een werkgever.

Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 van onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral zelfstandigen die werken in dienstverlenende sectoren, zoals accountants, architecten en winkeliers, zijn erg te spreken over hun werk. In de landbouw, industrie en bouw ligt de tevredenheid met 17 en 18 procent bijna gelijk aan die van de werknemers.

Zorgen

Ruim de helft (55 procent) van de zelfstandigen maakt zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Dat percentage stijgt naar 64 procent als het gaat om ondernemers die mensen in dienst nemen.

Ongeveer 5 procent van de ondernemers denkt een groot risico te lopen dat hun bedrijf of onderneming failliet gaat. Een kwart is een fractie minder bezorgd en denkt een klein risico te open op een faillissement. Ook in dit geval maken de ondernemers met personeel zich meer zorgen. 

Ondanks alle onzekerheid heeft nog geen kwart van de zelfstandigen het afgelopen jaar overwogen een baan te zoeken als werknemer. Van de mensen die daar wel over na hebben gedacht, heeft 44 procent actie ondernomen. Het overgrote deel (84 procent) van de zelfstandig ondernemers zou over vijf jaar nog steeds ondernemer willen zijn.

Lees meer over:
ZZP

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie